Nordic walking sport és egészségügyi hatásai

Nordic walking sport és egészségügyi hatásai

Nordic walking sport és egészségügyi hatásai

 

A Nordic Walking nem régi sport, kb. 10-15 éves múltra tekinthet csak vissza. Eleinte a skandináv országok síelőinek nyári felkészítését volt hivatott pótolni, mozgáselemeiben ez a sport is köszön vissza. Nem véletlenül terjedt rohamléptekkel a világban a népszerűsége, hiszen korra, nemre való tekintet nélkül mindenki könnyen el tudja sajátítani, jótékony hatásai pedig nem csak abból adódnak, hogy a szabadban, jó levegőn végezhetők, hanem számos egészségügyi előnye is van.

Sokan úgy gondolják, hogy a nordic walking egyszerűen egy gyaloglás, azzal a különbséggel, hogy a mozgást bottal segítjük. Pedig a mozgás a sífutás elemeire épül, és speciális bottal végezzük. A mozgást és a bothasználatot is nehézség nélkül el tudja sajátítani mindenki, ezzel ki tudja használni ennek a mozgásformának a sport és egészségügyi hatásait.

  • A nordic walking fokozza az aerob teljesítményt, vagyis gazdaságossá teszi a a szív-érrendszer működését, növeli a vitálkapacitást és az oxigénfelvevő képességet. Ezáltal fokozza a szervek, szövetek, sejtek vitalitását és javítja a szervek működését. Kedvezően hat az izomzatra is, nem csak azáltal, hogy fokozza az izomerőt, hanem javítja a végtagok vérellátását, rugalmasabbá teszi az ízületeket, inakat, szalagokat. A mozgáskoordinációt is javítja, amely különösen a csontritkulás talaján kialakult csonttörések megelőzésében nyújt kiemelkedő segítséget.

  • Fogyókúrázóknak is ideális mozgásforma, mert a megfelelő ideig végzett (legalább 50-60 perc) és az edzettségnek megfelelő intenzitással (zsírégető zónában) végzett mozgás során az izmok főleg zsírt fognak felhasználni. Ráadásul itt az izmok 90 %-a dolgozik, ami 30-40 %-os energiafelhasználással többet jelent a hagyományos gyaloglással szemben.

  • Nem csak betegségek megelőzésében, hanem betegségek kiegészítő terápiájaként is jól működik. Néhány hónap rendszeres nordic walkingozás a szisztolés és diasztolés vérnyomás is 10-20 Hgmm-el csökken. Emellett csökken a nyugalmi pulzusszám is. A vesén keresztül kiválasztott anyagcsere bomlástermékek gyorsabban ürülnek. Balesetek, sérülések, műtétek utáni rehabilitációban is segíthetnek, hiszen az izomzat 90 %-át egyenletesen átmozgatja.

Kinek ajánlható a nordic walking?

Szinte mindenkinek, korra, nemre tekintet nélkül. Aki ülőmunkát végez, vagy túlsúlyoz azoknak különösen ajánlott. mivel nem csak a megelőzésben segít, hanem a betegségek kiegészítő kezelésében is, ezért bátran javasoljuk magas-vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, csontritkulás, bizonyos daganatos betegségek esetén is.