Hogyan küzdj a stressz ellen gyógyszerek nélkül?

Hogyan küzdj a stressz ellen gyógyszerek nélkül?

A krónikus stressznek számos következménye van a mentális és a fizikai egészségünkre.

(Szerző:Pótáné Lázár Mária pedagógus-testnevelő, népművelő, diplomás coach, elkötelezett természetjáró és életmód mentor)

 

A stressz nyomást, feszültséget jelent. Ha azt mondjuk stresszes vagyok, ez a hétköznapi értelemben azt jelenti: kellemetlen hatásoknak vagyok kitéve amelyek hatnak rám.

Normál esetben a stressz rövid ideig tart és a stresszre adott válasz megszűnik a vészhelyzet megszűnése után. Valamilyen szintű stresszre szükségünk is van, hogy jól teljesítsünk. A stressz a tartóssá válásával (krónikus stressz) okoz problémát az életünkben, mivel állandó készenlétben tartja a szervezetet. Azonban nem csak veszélyre adott válasz, hanem sokszor a „jó” stressz is problémát okozhat. Tudtad, hogy például a házasságkötésre készülődés , ami ugye még is csak boldogság, de ha hosszabb ideig állandó stresszben élsz az előkészületek miatt, hogy minden tökéletesre sikerüljön, akár meg is betegíthet? Gondolnád, hogy a testsúlyoddal való folyamatos elégedetlenség is krónikus stressz forrása? A korunkra jellemző egyszerre 100 információ, többfelé figyelés, állandó bizonytalanság pedig a legerősebb stressztényezők?

A krónikus stresszt arról tudod megismerni, hogy úgy érzed az életedet már nem te irányítod, hanem a körülmények. Hogy úgy érzed betelt a pohár, egyre kevesebbet tudsz teljesíteni a munkahelyen, feszült és nyugtalan vagy, gyengének érzed magad. Nem tudsz pihenni, túlhajszolt vagy. A tartós stressz során sajnos a (kortizol) stresszhormon a vérrel eljut minden szervhez és befolyásolni tudja a működését.

A krónikus stressznek számos következménye van a mentális és a fizikai egészségünkre.

Mentális egészség következmények amit a krónikus stressz okozhat:

- állandó tépelődés, aggódás a feladatok miatt

- nehezen hozod a döntéseket

- irracionális félelmeid vannak

- kiégés – depresszió (a tartós stressz már 2-3 hét alatt krónikussá vállhat, mely a kiégés előszobája és 3-4 hét után depresszió jelentkezhet)

- fokozott hajlam a szenvedélybetegségre pl. alkohol, drog

- fáradtság, csökken az energiaszinted

- alvászavarok

- termékenységgel kapcsolatos zavarok stb.

Fizikai betegségek, amit a krónikus stressz okozhat:

Fülfájás, fejfájás, magas vérnyomás, allergia, gyomor panaszok, hát-izületi fájdalom stb.

Sajnos a legtöbben már csak ezekkel a fizikai tünetekkel kerülnek szakemberhez.

Hogyan tudod a stresszt kezelni, hogy ne okozzon nagy problémát és ki tudd védeni a káros hatásokat?

Mindannyian űzünk valami féle stresszkezelést, ami sokszor automatikus pl. rágyújtunk egy cigarettára, rágjuk a körmünket, felhívunk valakit és jól kipanaszkodjuk magunkat, vagy elmegyünk mozogni.

Az, hogy kinek milyen stresszkezelési módszer válik be teljesen egyéni. Függ pl. életkor, élethelyzettől is, de a tapasztalat, otthonról hozott minták és a tudatosan megtanult módszerek is befolyásolják.

Jó módszerek stresszkezelésre, melyek segítenek megelőzni vagy kimozdítani is a tartós stresszből:

- önmegfigyelés, naplózás arról mikor milyen kiváltó oka volt a stressznek, milyen testi érzelmi gondolataid voltak, mi segített megnyugodni

- testmozgás

- meditációs, relaxációs módszerek

- örömteli tevékenységek, akár egy jó fürdő, masszázs, egy jó könyv olvasása, alkotás

- jó beszélgetés egy családtaggal, baráttal a problémáról, hiszen bizonyított, hogy akár attól jobban érezzük magunkat ha kibeszélgetjük a problémát

- természet és környezetváltozás

(ha idegesít valami már az is jót tesz, ha teszünk egy sétát más környezetben, a zöld környezet pedig különlegesen nyugtatóan hat.)

- forduljunk szakemberhez (pl. pszichológus, coach), ne söpörjük a problémákat a szőnyeg alá

 

Felhasznált irodalom: webbeteg.hu, https://www.helpguide.org/articles/stress/stress-management.htm

Kép forrása: pixabay