A kiégés megelőzhető, sőt orvosolható a természet erejével?

A kiégés megelőzhető, sőt orvosolható a természet erejével?

 

Sokan azt gondolják, hogy őket aztán nem érheti utol a kiégés. Minden rendben van a munkahelyen, nem stresszes a környezet, akkor pedig eleve kizárt a fásultság, a kimerültség. Ám ez abban a tekintetben téves elgondolás, hogy a kiégés csupán a munkahelyi problémák hatására jöhet létre. Az otthon megtapasztalt konfliktusok, a ki nem mondott, bent ragadt szavak, vagy éppen a folyamatos konfrontációk mind-mind olyan élethelyzetek, amik előbb-utóbb kiégéshez vezethetnek. S ekkor már nem a munkahelyi gondok kerülnek az otthoni küszöbön belülre, hanem pont fordítva. A magánéleti nehézségek szivárognak be az amúgy kiegyensúlyozott munkahelyi légkörbe. Hiszen ha a lélek elfáradt, ha ezzel együtt a test is kimerültséget él meg, az nem különíthető el külön életterületekre. Akkor a mindennapok egésze érintett, átitatott. Szerencsére minderre létezik megoldás, mégpedig természetes módon!

Mi az első lépés?

A nulladik lépcsőfok a prevenció. A relaxáció, a különböző meditációs gyakorlatok, stresszkezelés, coaching. Mindenkinek más az, ami végül eredményre vezet, de az biztos, hogy a megelőzésnél nincsen kifizetődőbb stratégia. Viszont az emberek többsége általában akkor néz farkasszemet a lidérceivel, amikor azok már jelen vannak. Tehát megvárják, míg odáig súlyosbodik az adott szituáció, ami mellett már képtelenség elmenni beismerés nélkül. Ezen a ponton jutunk el az első lépéshez, ami tulajdonképpen mind közül a legfontosabb. A felismerés, egyúttal a beismerés. Amikor a kiégés tünetei nem távoli délibábok csupán, hanem a kézzel fogható valóság. Erre nem könnyű ránézni, elismerni azt, hogy mégsem kerek a belső világ. Ám ami roppantul lényeges, hogy ebben nincsen semmi, amit titkolni, szégyellni kellene. Alapvetően tömegeket érint, még akkor is, ha sokan beszélni sem hajlandóak róla. A struccpolitika a mai napig gyakran alkalmazott, egyúttal sehova sem vezető technika. Ha eljön a felismerés szakasza, akkor következhet a változtatás periódusa. Ekkor jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan?

Három nap jelenlét és coaching kirajzolhatja a változtatás útját?

Igen! A természet ereje lenyűgöző. A barangolás, az erdőfürdőzés mind-mind olyan tevékenységek, amik a jelenre fókuszálnak. Nincs múlt, nincs jövő, csak az adott pillanat. Ez az egyik leginkább felszabadító érzés, amikor nem kell olyasvalamin idegeskedni, ami már vagy megtörtént, vagy még el sem érkezett. A coaching eszközei is mind-mind azt a célt szolgálják, hogy ez az önismereti munka elinduljon, elkezdődjön, és a továbbiakban is folytatódjon. Amikor már megvannak a támpontok, amikor már az élet nem szakadéknak tűnik, amikor megépül a híd a két part között, akkor a három nap leteltével folytatódhat tovább az út, az előrehaladás.

Elképzelhető, hogy ez az út magával hoz olyan döntéseket, mint például az aktuális párkapcsolat kereteinek átgondolása, a szülői viszony átformálása, amik nélkülözhetetlenek a testi-lelki egyensúly megteremtéséhez. Viszont bármilyen közhelyesen is hangzik, de a változtatás egyetlen feltétele maga a változtatásra való hajlandóság. Könnyen lehet, hogy a körülményeket egyébként nem kell átalakítani, mert a belső világ formálódása bőven elegendő. Mindaddig amíg csak a külső tényezők változnak, a benső alakulása ideiglenes, és semmiképpen sem mélyre ható. Viszont amikor a lélek megkönnyebbülhet, ezáltal a test is fellélegezhet, akkor tótágast állhat mindaz, ami addig a külvilágot, a környezetet alkotta. Feltűnhetnek olyan részletek, amik eddig homályba burkolóztak, és olyan megoldások, amik eddig láthatatlannak tűntek a kiégés ködében.

A programon megismered a stressz- krónikus stressz összefüggéseit, elméleti alapjait a kiégéssel, depresszióval és fizikai betegségek megjelenésével. Megismered a megelőzés lehetőségeit.

Kihasználjuk a természetben túrázás és erdőfürdőzés áldásos hatásait, de az irányított beszélgetéseket és a közösség erejét is. Helyére kerülnek az értékek, pontosan fogod tudni mit kell tenned annak érdekében, hogy újra egyensúlyba hozd az életedet, megtaláld az igazi célod, és az elégedettségnek azt a szintjét, amit keresel. Mindezek megvalósításához motivációt és elég erőt fogsz magadnak szerezni a programon.

A túrák mellett képzett erdőfürdő gyakorlatokkal, továbbá a pozitív pszichológia és a megoldás fókuszú coaching eszközeivel dolgozok.

Ideje: 2023 május

Helye:

Program díja

 

Jelentkezés:

Név*:
E-mail cím*:
Telefon*:
Település*:
Az adatkezelési szabályzatot ide kattintva tekintheti meg.

Várlak a programomra!

Pótáné Lázár Mária

pedagógus-testnevelő, népművelő, diplomás coach,

elkötelezett természetjáró és életmód mentor