Egészségfejlesztő gyalogtúra

Egészségfejlesztő gyalogtúra

Egészségfejlesztő gyalogtúra, avagy milyen jótékony hatásai vannak a túrázásnak ?

 

Amikor hazaérünk a túrázásból, jól érezzük magunkat, feszültségmentesek és energikusabbak vagyunk.

Természetesnek tűnhet, de ténylegesen jó érzéssel tölti el az embert, ha kint a természetben tölti az idejét. Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik a szabad levegőn tartózkodnak kisimultabbak, boldogabbak, energiával telítettebbek. Azt is megfigyelték, hogy a kísérletben részvevők stressz-szintje az erdőben csökkent (lassabb lett a szívverés, alacsonyabb a vérnyomás és a kortizolszint).

A természet  tágas tér, a szép táj stimulálja az agyat. Ha a telefonunkat is kikapcsoljuk, még kedvezőbb a hatás. A kutatások megállapították azt is, hogy több, a természetben, telefon nélkül töltött nap után a kreativitás és a problémamegoldási készség 50%-kal nőtt.

Természetesen a túrázás a testünkre is kedvezően hat !

A túrázás állóképességi tevékenység, hozzájárul a teljes immunrendszer erősítéséhez. Ez a hatás egy molekulának köszönhető, melyet növények, fák választanak ki a légzésük során: a fitoncidoknak. ( a fitoncidok elpusztítják a levegőben lévő mikroorganizmusokat)

A túrázás hosszasan, de megerőltetés nélkül, túlzott kifáradás nélkül folytatható.
Minden szemszögből teljes értékű sportág, amely leginkább az alsótest izmait dolgoztatja meg, anélkül, hogy roncsolná az ízületeket. Erőnlétet szinten tartó mozgásforma, amely jó kondíciót biztosít az izmoknak.

A rendszeres túrázás csökkenti a kártékony és növeli a jótékony koleszterin szintjét, ezáltal javítja az erek állapotát és csökkenti a vérnyomást. Segít megelőzni a csontritkulást, mivel kedvezően hat a csontokra és ízületekre.

Ha egy dolgot hagynának csak választani az egészséged karbantartására, az csakis a rendszeres túrázás legyen!