Te is fogyókúrázgató vagy?

Te is fogyókúrázgató vagy?

A mai napig rossz beidegződéseink vannak a fogyókúrázással kapcsolatban. Vannak tippek, praktikák, amik gyors eredményt hoznak, de később mégsem a várva várt sikert érjük el… A kúra után éhezünk, visszatérünk a régi étkezési szokásainkhoz, és újabb kilókkal gyarapodunk. Igen, van olyan illető is, aki ha egy szelet kenyérre ránéz, már attól hízik...

Valószínűleg már te is próbáltál fogyókúrázni, és már ott tartasz, hogy a levegőtől hízol, hiszen mindent kipróbáltál, és semmi nem használ. Különböző módszerek, tanácsok, trendétrendek, csodatevő szerek, amik segítik a fogyást és persze zsírt égetnek… Gondolj csak arra, hogy megveszed horror áron a csodatevő termékeket, egy ideig tart a kúra és utána hogyan tovább? Emellett a „diéta ipar” olyan termékeket, szolgáltatásokat tukmál ránk, amitől biztos eredményt várunk, és annyi sikertelen próbálkozás után már szkeptikusan állunk bármihez, ami a sikeres fogyásunkat segítené.

Összeszedtük azokat a népszerű fogyókúrás tévhiteket, amelyek biztosan szabotálják sikeres fogyásodat.

1. Csodadiéták

  • Alacsony kalória tartalmú étrendek

Leginkább női magazinokban, internetes cikkekben fellelhető diétáknál rendkívül alacsony kalória tartalmú étrendeket népszerűsítenek. Kezdve az eperdiétától a csokidiétáig. Ide sorolhatjuk a napi 1000-1200 kcal, madáradagokra szabott étrendek többségét is.

Ezekkel a csodadiétákkal drasztikusan csökkentjük az energia bevitelt, amely egy ideig hoz eredményt, de hosszútávon egészségügyi károsodás léphet fel a szervezetben. A súlyvesztés rövid ideig tart, majd a szervezet túlélő üzemmódra kapcsol, és beindul a raktározási mechanizmus. Ha a diétának vége, újra elkezdünk habzsolni (mivel éheztünk), visszatérünk régi étkezési szokásainkhoz. Ennek következménye egy hirtelen hízás lesz, és a diétával  gyorsan leadott kilóink vissza is kúsznak. Nem ritka, hogy testsúlyunk végül több kilóval gyarapszik a diéta előtti súlyunkhoz képest. Ez a mechanizmus az ismert jojó effektus.

  • Alacsony szénhidrát tartalmú étrendek

Napjainkban különösen népszerűvé váltak a szénhidrát csökkentett, szénhidrátmentes típusú diéták. Legfőbb jellemzőik a szénhidrátok drasztikus csökkentése.

LowCarb diéták esetében a szénhidrátok mennyiségének csökkentését népszerűsítik. Teljesen vagy minimális mennyiségben van jelen a napi szénhidrátbevitel. Gabonák, gabonatermékek, gyümölcsök, édességek, illetve cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása tiltott. Szélsőségesebb lowcarb diétánál tej, tejtermékek, és egyes zöldségek egyaránt tiltólistásak. Ezzel szemben a fehérjék és zsírok fogyasztása vannak túlsúlyban, a zsírok közül is a telített zsírok.

Természetesen a lowcarb diétával könnyen megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, de mint minden diétának, ennek is vannak hátulütői. Látszatfogyást tudunk elérni, és leginkább izomból, mintsem zsírból fogyunk. Mint minden csoda diétánál, szintén jojó effektusra kell számítanunk. Rendkívül egyoldalú étkezést preferál, amit hosszútávon nehezen tudunk tartani. Hiányos élelmi rost dús ételekben, mint a gabonafélék, gyümölcsök és egyes zöldségfélék, amelyek támogatnák a jóllakottságot. A vitaminok és ásványi anyagok bevitelét figyelembe véve szintén hiány lép fel a szervezetben, amit mindenképp tanácsos étrend kiegészítők segítségével pótolni.

Elsősorban aki a szénhidrátot szeretné csökkenteni az étrendjében, mindenképpen ajánlatos a cukrot tartalmazó élelmiszerek, édességek csökkentése, illetve a finomított pékáruk fogyasztásának moderálása. Törekedjünk a cukros üdítők, feldolgozott élelmiszerek elhagyására.

  • Szétválasztó étrendek

A szétválasztó étrendek többségében a makrotápanyagok napokra, esetleg étkezésekre vannak szétosztva. Pl. első nap szénhidrát, második nap fehérje, harmadik nap keményítő (ami szintén szénhidrát…), extrém esetben víznap is van.

Azzal támasztják alá a diéta hatékonyságát, hogy pozitívan megváltozik a szervezet működése, ha külön esszük a tápanyagokat, így később a szervezetünk többet nem fogja a zsírt tárolni. A diéta időszaka alatt testünk egy olyan tápanyag (esetleg kalória) hiánynak van kitéve, amely bekapcsolja a raktározási mechanizmust. Testünk egy rendkívül okos szerkezet, hiszen éhezik, és amint tápanyaghoz jut a kúra végeztével (ugye visszatérünk a régi étkezési szokásainkhoz), azonnal raktározni kezd a nehezebb időkre. Egy ilyen diéta a mindennapokban nehezen kivitelezhető, hiszen komplikált betartani és nehéz életvitelünkhöz igazítani.

  • Kód alapú étrendek

Egyes élelmiszerek kódszámot kapnak, kategóriák szerint vannak besorolva, hogy mikor fogyaszthatjuk őket. Napra lebontva, de 1-2 hetes időszakokra is megadnak bizonyos élelmiszereket, amiket ajánlásnak megfelelően fogyasztanunk kell. Hasonlóan a többi diétához, nehéz életvitelünkhöz igazítani, és nem biztos, hogy célszerű rögeszmésen kódokat nézegetni, hogy ehetek-e ebből az ételből vagy sem. Ennél a típusú étrendnél is megvan az esélye annak, hogy túlzott kalóriadeficitben vagyunk, ami hozza magával a raktározást.

2. „Este 6 után nem eszem!”

Egyik legtipikusabb tanács, hogy ne együnk semmit este 6 után, mivel este már nincs szüksége a testnek energiára… Ennek tudatában hajlamosabbak vagyunk a nap folyamán többet enni, főleg az utolsó étkezés alkalmával esetleg jól betankolunk. A nap folyamán elfogyasztott ételek mennyisége is meghatározó fogyás szempontjából. A módszer leginkább ott bukik meg, hogy milyen életvitelt folytatsz. Gondolj csak bele: több műszakban dolgozol? Később kelsz, később mész aludni? Nem biztos, hogy ez a fogyókúrás módszer lesz a legkézenfekvőbb neked, hiszen a munkavégzéshez energiára van szükséged.

3. „Azért hízok, mert sokat eszem!”

Sokan abban a tudatban élnek, hogy túl sokat esznek, és így elkezdik lecsökkenteni az étkezések számát a fogyás érdekében. Ennek következtében pedig híznak, hiszen túl keveset esznek.

Az életvitelünk nagyrészt befolyásolja étkezési szokásainkat, így az étkezések számát is. Ha csak egy irodai dolgozó életvitelét nézzük, aki ülő munkát végez, biztosan kevés energiát juttat be a szervezetébe, mivel nagyrészt annyira elmerül a munkában, hogy elfelejt enni. Legrosszabb esetben nem eszik reggelire semmit, és legközelebb ebédszünetre már kopog a szeme az éhségtől. A munkaidő végeztével már csak a vacsora marad. Két étkezéssel letudta a napi betevőt, ami lassú anyagcserét eredményez, illetve zsírraktározással felkészülést a nehezebb időkre. Ilyenkor szoktuk megállapítani, hogy meghíztunk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben és szeretnénk megszabadulni kilóinktól. Már félünk az evéstől is és még kevesebbet eszünk… Teljes koplalásnak tesszük ki magunkat, ami az egészségünkre nézve ártalmas, akár életveszélyessé is fokozódhat. Az ülő munka mellett a mozgásszegény életmód szintén közrejátszik, de van, aki fizikai munkát végez nap, mint nap, és szintén alul eszik a napi szükségletéhez viszonyítva.

4. Light, diabetikus élelmiszerek

A 20. század második felében középpontba kerültek a telített zsírok csökkentése étrendünkben, gondolván, hogy a zsírfogyasztás az okozója a súlyfeleslegnek. Az élelmiszeripar azzal válaszolt az igényre, hogy csökkentette termékeikben a telített zsírokat. A hátulütője a dolognak az, hogy míg csökkentették a zsírokat, addig a zsírok pótlására növelték a cukrot, és más cukor típusokat az élelmiszerekben. Így a light elnevezésű termékek rendszeres fogyasztása leginkább eredményezte a rohamos elhízást, és a cukorbetegség kialakulását. Lehet, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, de ugyanaz a hátulütője, hogy a napi energiaszükségletünk alatt ehetünk. A csökkent kalória általában üres kalóriát jelent ebben az esetben, hiszen vitamint és ásványi anyagokat alig tartalmaznak ezek a termékek. Mellesleg a feldolgozott élelmiszerek többsége egyáltalán nem kedvező a szervezetünknek. A felesleges cukor, szintetikus anyag, színezék, ízfokozó, stabilizátor mind megtalálható ezekben a termékekben.

Fontos kiemelni, hogy a diabetikus élelmiszerek nem szénhidrátmentes termékek. A répacukor helyett leginkább fruktózt (gyümölcscukrot), szorbitot esetleg xilitet tartalmaznak, amik szintén megemelik a vércukorszintet, így beleszámít a napi kalóriakeretbe. A kalóriát tekintve ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a normál termék esetében. A diabetikus termék gyártóknak kötelező alkalmazniuk a jogszabályt, miszerint 2016. július 20. után a diabetikus elnevezés megszűnt. Az élelmiszereken feltüntetik, hogy az adott termék cukormentes, alacsony cukortartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csökkentett cukortartalmú, vagy csökkentett szénhidráttartalmú.


5. Fogyi tabletták, lötyik fogyasztása

Gyors eredményt szeretnénk, rövid idő alatt. Ilyenkor képesek vagyunk a marketing áldozatává válni, és megveszünk egy fogyasztó vagy étvágycsökkentő tablettát esetleg valami szérumot, fogyasztó teát. Valóban biztonságosak ezek a szerek? Csodát nem fognak tenni, de szedésük abbahagyása után egy jojó effektust igen, illetve ami az egészségünkre gyakorolt hatásukat illeti… rengeteg mellékhatással jár egy ilyen szer szedése.

Vannak gyógyszernek minősülő készítmények, amelyek leginkább étvágycsökkentők, illetve zsírfelszívódást gátló szerek. Egy ilyen készítmény mellékhatások mellett, függőséget is okozhat. Egy idő után a test már megszokja és alkalmazkodik a szerhez, így nem vált ki olyan hatást, mint kezdetekben.

A különböző méregtelenítésre szánt kúrák hasonló elven működnek. A testnek nincs szüksége méregtelenítésre, nagyon okos szerkezet, így semmi szüksége arra, hogy különböző méregtelenítő szereket juttassunk be a szervezetünkbe.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a termékek semmiképp sem fognak megoldást nyújtani hosszútávon a súlyfelesleg leadásához. A kialakult súlyfelesleg az életmódunknak tudható be. Ha változtatunk az életmódunkon, nem lesz szükségünk semmilyen csodaszerre vagy csodadiétára.


Az életmódváltáshoz elengedhetetlen egy változatos, egészséges táplálkozás kiegészítve mozgással. Háttérbe szokott szorulni a test-lelki egyensúly a fogyni vágyók körében, de szintén elengedhetetlen pillére az egészséges életmódnak. Egy olyan étkezés, illetve mozgás, ami stresszfaktorként jelenik meg az életedben, nem fog megoldást nyújtani számodra. Ha megfelelően eszel, a célodnak megfelelően örömmel mozogsz, akár társaságban együtt mozoghattok. Biztos lehetsz benne, hogy sikeres eredményt fogsz elérni.

Étkezés tekintetében egy jó diéta alapja, hogy fedezi napi energia szükségletünket minden létfontosságú tápanyaggal. Fontos, hogy az ételek ízlenek, és nem vonunk meg magunktól semmit, ne legyen tiltás étrendünkben. Összeegyeztethető legyen életvitelünkkel, és napi teendőink mellett tudjunk időt szakítani az étkezésünkre.

Hiszünk abban, hogy bárki képes tudatossággal magára, testére és egészségére figyelni mindenféle kúra és fogyi tabletta nélkül. Ha kezdetben megtanulod mik a táplálkozási hibák, elindulsz az életmódváltás útján, amely egy életen át fenntartható. Az elindulásban egy személyre szabott étrenddel és mozgásprogrammal tudunk segíteni.

 

Szerző:

Póta-Endrődi Rita

Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, Életmód-tanácsadó wellness tréner- fogyókúra tanácsadó. Németországban végzett mint Ernährungsberaterin (táplálkozási tanácsadó). Táplálkozástudományi kurzuson tanult még többek között a Stanford Egyetemen is (USA)


Források:

Katharina Feyll (Dipl.-Oecotrophologin) – SGD Studienheft – Ernährung und Prevention (Teil 4)

Stanford University Coursera Program – Stanford Introduction to Food and Health Course – Maya Adam: A Sociocultural History of Obesity

Dr. oec. troph. Christina Bächle: Low fat, low sugar, low energy, …: Werbung mit niedrigen Nährstoffgehalten oft irreführend - http://www.ernaehrung.de/blog/low-fat-low-sugar-low-energy-werbung-mit-niedrigen-naehrstoffgehalten-oft-irrefuehrend/

OÉGYI https://www.ogyei.gov.hu/cukorbetegek_figyelem_megszunik_a_diabetikus_cukorbetegek_is_fogyaszthatjak_es_a_narancssarga_kor_jeloles/